Picton-Nelson-Motueka 01-02.05.2013

02.05.2013 19:38

U kempu na pobřeží ráno vycházelo slunko z moře a zahřívalo moje studené auto, já si zatím aktualizoval stránky, pohled na zdejší pláž se nezapomíná, bylo odtamtud možné vidět v dálce severní ostrov.

Do Pictonu to byl kousek, asi třicet kilometrů, kopil jsem si tam lístek na trajekt, dopoledne se slunko snažilo ještě víc, nejdříve jsem zamířil na nedaleký  kopec s výhledem na přístav, trasa vedla dál na vyhlídku a zpět. Potom mě čekala trasa do Motueky, po cestě bylo spousta krásných výhledů na zálivy zabíhající hluboko do pevniny. Na trase byla pro mě atraktivní japonská zahrada v Nelsonu, podzimní barvy se tam předháněly mezi sebou, jaká bude hezčí, opět opuštěné místo bez turistů.

K večeru jsem se setkal v Motuece s dvojicí ze Slovenska, strávili jsme večer na sadu v místní ubytovně a suprově si popovídali co nového atd., je tam ještě několik lidí z ČR, měl jsem možnost si popovídal pořádně česky, o to horší bylo ranní vstávání o půl čtvrté a cesta zpět do Pictonu na ranní trajekt, jel jsem se stejnou společností jako na jižní ostrov, na horní palubě si ke mně přisedla dvojice z Oregonu, celé tři hodiny jsem měl zase možnost mluvit aktivně anglicky, to je jiná angličtina, než ,,kiwi angličtina” na NZ, mají úplně stejný problém rozumět zdejší angličtině jako já, taky mají stejný problém jako já, že tady je na ně poměrně draho, ale to jsem celkem chápal, protože já cestuji hodně nízkonákladově, zatímco oni mají auto z půjčovny, stravují se v restauracích a spí po hotelech, to pak leze hodně do peněz.

Po sjetí z rampy trajektu se nad Wellingtonem stahovala mračna,  já s autem zamířil na nedaleký kopec, kde není placené parkování  a potom došel pěšky do zdejšího muzea, největšího ve Wellingtonu, má několik pater, je zaměřené všeobecně na NZ, je hodně je to interaktivní, u spousty exponátů je možné s nimi nějakým způsobem hýbat, spolupracovat, poslouchat atd., bylo tam hodně lidí, vstupné se tam neplatí.

Dnes mám toho celkem dost, popojel jsem asi čtyřicet kilometrů nahoru po západním pobřeží severního ostrova, budu spát u pláže jednoho z menších měst lemujících zdejší pobřeží.

 

Zde je odkaz na fotky adam591.rajce.idnes.cz/Picton-Nelson-Motueka_01-02.05.2013