Nugget Point a okolí 20.04.2013

21.04.2013 10:18

Přichází podzim, ráno se trochu zlepšilo počasí, ale už je to podzimní, je taky znát, že jsem na úplném jihu, tady jsou teploty oproti severu severního ostrova o několik stupňů níž. Přístup do jeskyní Catherdal Caves na pobřeží je možný jen přes soukromý pozemek, kde se brána otvírala až o půl třetí odpoledne, nechtělo se mě čekat až do odpoledne, tak jsem to vypustil, místo toho mě zahřála procházka k vodopádům Mc Lean Falls, nejsou nijak mohutné, ale hezké.

Cesta směrem k Nugget Point lemuje pobřeží, je to zatím asi nejdramatičtější a nejdivočejší pobřeží, co jsem na NZ viděl, je tady hodně útesů padajících do moře, stromy u pobřeží jsou nahnuté na jednu stranu, od toho, jak tady pořád fučí, prostě divočina.

Další zastávka byla u místa, kde moře vyhloubilo jeskyni Jack´s Blowhole, kde se časem propadnul strop a vznikla mohutná puklina, 55 metrů hluboká,  ke které je možné dojít, mořská voda tam proniká skrz 200 metrů dlouhý tunel, je to moc hezká podívaná.

Vrcholem dnešního dne byla výprava na Nugget Point, je tam funkční maják z roku 1870, nejvyšší bod je 133 metrů nad mořem, vítr tam fičel divoce, je tam k vidění spousta různých ptáků a pohled na útesy a rozbouřené moře byl velkolepý, přes prudký vítr mě bavilo pozorovat okolí hodinu.

Poslední dnešní zastávka se konala na pláži Cannibal Bay, sídlí tam kolonie Lvounů novozélandských, procházet kolem těchle obrovských tvorů nebylo bez respektu, raději jsem se k nim moc nepřibližoval, ale i tak se přiznám, že z nich šel strach, pohybují se na svoji váhu hodně rychle, viděl jsem tam pár dvojic Lvounů se prát, nebo laškovat, nevím co to bylo, ale je to mazec…

 

Zde je odkaz na fotky adam591.rajce.idnes.cz/Nugget_Point_a_okoli_20.04.2013