Nelson Lakes 27-28.03.2013

29.03.2013 14:35

Nelson Lakes NP 27.03.2013

Po včerejším nádherně stráveném dnu na pobřeží mě večer čekala jenom zastávka v jednom malém městečku na pobřeží, kde byl přístup na internet, aktualizoval jsem stránky udělal večeři na pláži a uháněl směr NP Nelson Lakes, po ujetí asi dvě stě kilometrů směrem na jih jsem svoje auto zaparkoval v zadarmo kempu blízko městečka St Arnaud, budíček ráno byl o půl osmé, do městečka k návštěvnickému centru jsem dorazil o půl deváté, musel jsem čekat do devíti, místní pracovníci odboru životního prostředí stávkovali, protože vláda chce zredukovat stavy zaměstnanců.

Rozhodoval jsem se mezi okruhem, který trvá šest dnů – Travers-Sabine Circuit a něčím kratším, rozhodnul jsem se pro dvoudenní výlet na vrcholky Mount Robert k chatě Angelus Hut, je to moc hezká nově opravená chata položená u ledovcového jezera ve výšce 1650 m nad mořem, od parkoviště ve výšce 800 m nad mořem jsem vyrazil at o půl dvanácté, dostat se až k vysoko položené chatě byl záhul, druhá část vedla korytem říčky, několikrát jsem musel překonávat obtížné úseky a stoupání, cesta mě trvala pět a půl hodiny. Z vrcholu Mount Robert se mě ukázel pohled na okolní vrcholky hor, zbytek cesty k chatě byl už snadný.

Další důvod, proč tady nechci trávit více času je ten, že krajina tady je podobná té u nás, hluboké bukové lesy, vrcholky jak v Alpách, to si můžu užít i v Evropě, nebo i u nás doma, spíš mě to táhne na pobřeží a kolem moře, to je pro mě větší zážitek, mám v plánu směřovat kolem západního pobřeží jižního ostrova a cestu zpět podniknout kolem východního pobřeží, při čekání u návštěvnického centra jsem se bavil se skupinkou lidí z NZ, říkali, že mám velké štěstí na počasí, protože většinou tady prší a není pěkné počasí, zdejší letošní léto je vyjímečně suché a slunečné, proto se tady nechci moc zdržovat a pokračovat k pobřeží a na jih.

Zítra mě čeká cesta po hřebenu zpět k parkovišti se spoustou výhledů na okolní hory, většina lidí sem šla z této strany, já jsem cestou potkal jenom dva lidi. Ještě jedna věc, v chatě je dvojici ze slovenska, když na mě promluvili, měj jsem problém mluvit po dvou měsících česky, furt jsem tam motal anglická slovíčka…

Nelson Lakes NP 28.03.2013

Ráno se mě probudila parta lidí, kteří vyráželi brzy, vstal jsem taky v šest hodin a udělal si v klidu snídani. Dveře chaty se za mnou zavřely v půl osmé, slunko začalo vycházet, bylo jasno, okolní i ty nejvzdálenější vrcholky hor se jasně rýsovaly na obrozu. Cesta dlouhá dvanáct kilometrů k parkovišti se mě nezdála nijak těžká, skvostné výhledy jsem měl celou cestu, po čtyřech a půl hodinách jsem už na parkovišti u auta rozjížděl můj vařič, udělal si těstoviny s omáčkou, mnam.

Po jídle byla zastávka u návštěvnického centra na doplnění vody, Potkal jsem tam opět slovenskou dvojici z chaty, u jezera svítilo slunko, bylo opravdu nádherné počasí, vykoupal jsem se v jezeře, moc dobře si popovídal se slovenskou dvojicí, domluvili jsme se, že strávíme česko-slovenský večer u vínka někde na cestě na Westport,bylo to fajn, moc rád jsem si s nima pokecal, jsou tady na pracovní vízum jako já, za pár dnů jdou trhat jablka, možná se s nima ještě potkám ve Westportu, kam směřuji ráno. Nasměrovali mě, at se jdu podívat na molo, kde se závoven prohánějí kachny a metroví úhoři a čekají, až jim člověk něco hodí, nic takového jsem ještě nikdy neviděl…

 

Zde je odkaz na fotky adam591.rajce.idnes.cz/Nelson_Lakes_NP_27-28.03.2013