Leigh, Mangawhai heads a okolí 13.05.2013

14.05.2013 04:29

Super den, tak by se dalo popsat dnešní počasí, od rána svítilo slunce bez jediného mráčku, že se budu dnes koupat v moři půl hodiny, bych si před šesti dny, když jsem stál kousek od vrcholku zasněžené sopky neodvážil ani pomyslet.

Z kempu to ráno bylo bylo při cestě do vesničky s českými kořeny Puhoi, tu založili obyvatelé českého původu, po ránu tam slunko prosvítalo mezi stromy, které podzim řádně vybarvuje. Je to malá, ale nádherná vesnička, udělal jsem pár fotek, místní muzeum bohužel otevíralo až v jednu hodinu odpoledne, to bylo na mě dlouho.

Místo toho mě to táhlo zase na pobřeží, ve zdejší oblasti se také pěstuje víno, ten zdejší smysl pro pořádek a dokonalost je prostě neuvěřitelný, jen když projíždím zdejší krajinou, tak je to jako z časopisu, nebo jako nějaké kulisy, neuvěřitelně malebné a krásné bez náznaku nepořádku, nejde mě do hlavy, jak to můžou v tomhle stavu dlouhodobě udržovat, ten samý pocit co mám já, měli i moji kolegové cestovatelé ze Slovenska.

Pobřeží a zejména čistota zdejší vody kolem městečka Leigh  mě zlákala ke koupeli, je tady mořská rezervace Cape Rodney-Okakari Marine Reserve , v ní zakázané lovit ryby a korýše, jen když jsem šel až k okraji pobřežního skaliska, je možné vidět ryby velké kolem šedesáti centimetrů. Je to vyhlášená potápěčská oblast, já jsem si to vzal po svém v plavkách a s plaveckými brýlemi, ale musím říct, že to byl silný zážitek, pod vodou je viditelnost neuvěřitelných třicet metrů, takže jsem viděl hejny ryb přímo pode mnou, některé ryby si mě ze zvědavosti omrkli zblízka, to je taky zajímavý pohled.

Oběd jsem si připravil u tohoto místa a pokračovat dál touto krajinou až do kempu na břehu moře kousek od Waipu, skládací židli jsem zaparkoval na pláži a kochal se západem slunce, na obzoru se rýsoval ostrůvek a několik velkých lodí…

 

Zde je odkaz na fotky adam591.rajce.idnes.cz/Leigh,_Mangawhai_head_a_okoli_13.05.2013