Glenorchy a okolí 07-08.04.2013

09.04.2013 13:51

Glenorchy a okolí 07.04.2013

Glenorchy, tohle městečko je takový hezký zapadákov, většina lidí sem směřuje z toho důvodu, že tady začínají známé trasy na chození, z kempu u Queenstownu mě ráno vyprovázelo slunko v osum hodin a do městečka na břeh jezera jsem doputoval kolem deváté, kafe bylo nezbytné pro zahřátí, kancelář odboru životního prostředí sice v městečku je, ale taková okradená, je spojená s normálním obchodem a je tam jenom velká mapa oblasti, pár prospektů a jedna prodavačka.

Po pečlivém prostudování mapy mě to táhlo někam, kde to bude zase bez turistů, kousek od městečka je okruh, který není ani v mém průvodci a sleduje stopy zdejší zlaté horečky, okruh mám v plánu jít dva až tři dny, uvidím podle počasí a stavu mého těla.

Do báglu jsem si vzal trochu víc jídla pro jistotu, můj vařič z auta, náhradní plyn, vodu, radši deku, spacák a pár dalších krámů, nevýhoda je, že bágl má uřčitě víc jak dvacet  kilo, ale já už jsem docela trénovaný, první zastávka byla hned kousek od začátku, bylo to místo, kam zlatokopové sváželi vytěženou horninu z okolních kopců, ta se tady drtila na malé kousky a selektovalo se zlato. Zlato se tady pokoušeli těžit již hodně dávno, z té doby tady je spousta různých malých dolů, šachet, nebo děr.

 Další zastávka byla u jedné z chatrčí, kde bydlel jeden ze zlatokopů, je moc hezky umístěná. Stoupák k chatě, kde trávím první noc je kousek od vrcholku hory, je to  Heather Jock Hut. Cesta šplhala strmě vzhůru, ani nevím kolik jsem vystoupal výškových metrů, po jídle jsem měl ještě roupy, tak jenom na lehko jsem pokořil ještě pár výškových metrů na blízký vrchol. Je tady krásně, chatka je s výhledem na zasněžené pohoří, západ slunce tady byl nádherný. Celou cestu jsem nikoho nepotkal, je naprosto opuštěná trasa.

Glenorchy a okolí 08.04.2013

Jestli to byl včera stoupák k chatě Heather Jock Hut, tak proti dnešku to byla lehká rozcvička, ráno ani nemrzlo, ačkoli jsem to čekal, vyrazil jsem asi v devět hodin směrem k jedné z původních chatek zlatokopů Bonnie Jean Hut, je to pěkná chatka s naaranžovaným původním vybavením, všechno jsem tam pořádně prozkoumal, kousek byla další historická chatka, cestou jsem narazil na několik opuštěných štol, cesta se klikatila zpátky do údolí, kde mě čekal brod přes řeku, nebylo to nic hrozného, když je víc vody, tak to tak jednoduché asi není,  poté začal stoupák na vrcholek kopce, cestou se mě podařilo nasbírat trochu hub, těšil jsem se až si udělám nějakou houbovou míchanici s něčím co mám v batohu, stoupání nebralo konce, další chata na přespání byla těsně pod vrcholem, měl jsem toho nahoře plné kecky.

Houby jsem očistil a zpracoval a uvačil si specialitu – co batoh dal, bylo to moc dobré, vrcholek nad chatou mě zase nenechal v klidu, byl to skalnatý vrcholek, ale bez zátěže to byla hračka, z vrcholku hory byl luxusní výhled na Glenorchy a okolí, když jsem to tady procházel, tak musím říct, že ty zlatokopové nemohli být žádná ořezávátka, v téhle horské krajině něco dolovat, být tam přes zimu a u toho ještě fungovat, žádná sranda.

Navečer v chatce bylo příjemně, dojedl jsem zbytek hub, do chatky navečer dorazila dvojice Trempů, jeden ze Švýcarska-má práci v Queenstownu jako průvodce a jeden původem z Polska, ale mám práci v Nové Kaledonii a byl patnáct let v cizinecké legii, moc dobře se s nima povídalo.

 

Zde je odkaz na fotky adam591.rajce.idnes.cz/Glenorchy_a_okoli_07-08.04.2013