Chrischurch a okolí 28.04.2013

28.04.2013 19:36

Z Akaroa mě auto ráno dovezlo do přístavního městečka Lyttelton, je kousek od Chrischurch, s kterým je spojený tunelem, nebo silnicí vedoucí přes hřeben kopce, v autě mě svítila rezerva a benzínová pumpa v městečku Lyttelton nebyla, což nebylo vůbec dobré, protože představa chcíplého auta uprostřed tunelu mě nenechala v klidu, ale nic jiného mě nezbývalo, vyšlo to a u první pumpy v Chrischurch jsem si oddechnul.

Pak se mě řídilo pohodově zpět do osm kilometrů vzdáleného Lytteltonu, v přístavu byl nedělní ráno klid, pár lodí tam kotvilo, připravil jsem si tam snídani a pozoroval okolí, na parkoviště přijel manželský pár s novou Škodou Octavia, pán si šel zajednal lod na projížďku a já zatím paní oslovil, že mají auto z ČR mé rodné země, paní říkala, že jsou s autem maximálně spokojení a překvapení jeho technickou vyspělostí. Po chvilce konverzace jsem se paní zeptal, jak se jim žije v Chrischurch, paní byla spokojená, až na to zemětřesení, co postihlo město v roce 2011, plně jsem to pochopil až při procházce centrem města, kde je spousta rozbořených staveb, uzavřených oblastí. Měl jsem z toho takový stísněný pocit, muselo to zničit hodně podniků, firem i životních existencí.

Z přístavu do města mě napadlo jet přes hřeben, dobře jsem udělal, byl tam nádherný výhled na město a oceán, bylo tam v neděli spousta sportujících lidí na kole, nebo pěšky, pokochán výhledem moje první kroky ve městě směřovaly do botanické zahrady a potom do pobořeného centra města.

Dnešní den bylo opět letní počasí na tričko, při cestě z města jsem ještě zamířil na pláž k dlouhému molu, kde bylo taky spousta lidí, bylo tam i pár místních, kteří trávili čas chytáním krabů do zvláštních košů, na jejichž dně byl připevněný nějaká zbytek masa nebo ryba.

Odpoledne jsem popojel kousek na sever, kde přespím, zítra se chci přesunout zase kousek blíž k Pictonu.

 

Zde je odkaz na fotky adam591.rajce.idnes.cz/Chrischurch_a_okoli_28.04.2013