Cape Reinga, Cape Maria van Diemen 21.05.2013

22.05.2013 08:56

Včerejší pohled z Cape Reinga západním směrem na další maják v dálce ve mně zrodil myšlenku, že by nebylo špatné se tam jít podívat, je to Cape Maria van Diemen.

Kemp v nedaleké zátoce byl prázdný, v noci jednu chvíli pěkně lilo, ale ráno byla obloha jako vymetená, ještě jednou jsem se šel od parkoviště podívat na Cape Reinga, v ranním slunku se rýsoval jasně proti obloze, je to magické místo a bez přemíry turistů to bylo ještě hezčí. Na parkovišti mají mapku okolí, tam jsem nastudoval trasu k dalšímu majáku, ta začíná několik kilometrů zpátky na menším parkovišti.

Auto nechávám na těchto místech pravidelně, jsou to většinou opuštěná místa, nebo parkoviště a zatím jsem neměl problém s tím, že by se mě do auta někdo dostával, možná lupiče trochu matu jím chaosem co mám v autě, ale ani ostatní cestovatelé, s kterými jsem se měl možnost bavit neměli žádný problém. Trasa odsud ke Cape Maria van Diemen vedla nejdříve skrz pastviny, pak se cestička vnořila mezi nízký podrost, tam bylo možné vidět nějaký druh jasné bílé houby, s černým pozadím větviček a tmavého podrostu úplně zářily. Další úsek vedl přes velké zarostlé duny až na pláž, odtud byl už vidět maják, trasa se vinula přes pískové útvary i pradávné lávové pole zbarvené do škály krásných barev, od větru jsou tam v písku vyšlehané různé tvary, v kombinaci se slunkem, stíny a dokreslující barvou moře je to jednoduše nádhera.

Maják není tak malebný jako sousední Cape Reinga, ale z útesu, kde se maják nachází, je možné vidět do širokého okolí až na vzdálené obrovské pískové duny, po menší přestávce u majáku mě cestička dovedla na další pláž a potom už na cestu zpátky k autu. Celkově se mohla délka trasy pohybovat kolem dvaceti kilometrů,  docela rád jsem viděl auto na parkovišti.

Dnešní výlet řadím hodně vysoko v žebříčku zážitků, tahle nekomerce v podání opuštěných tras kolem moře, nebo oceánu je super, trochu mě štvou dva největší knižní průvodci Rough Guides a zejména Lonely Planet, lidé podle nich jezdí jako stádo ovcí a nemají vlastní názor, takže na stejných místech jsou hordy turistů. Určitě některá místa podle průvodce jsou super, ale u některých míst se mě zdá, že jde jenom o dobře propracovaný stroj na peníze…

 

Zde je odkaz na fotky adam591.rajce.idnes.cz/Cape_Reinga%2C_Cape_Maria_van_Diemen_21.05.2013/