Arthur´s Pass-Greymouth-Franc Josef Glacier 03.04.2013-Franc Josef Glacier, Fox Glacier 04.04.2013

05.04.2013 20:08

Arthur´s Pass-Greymouth-Franc Josef Glacier 03.04.2013

Předpověd na dnešní den byla jasná-déšt a zataženo, tomu jsem přizpůsobil i dnešní program, po ránu mě čekala stejná cesta zpět na pobřeží do města Greymouth, kde je testovací stanice aut WOF, auta starší šesti let tady musí každý půlrok na kontrolu, něco jako u nás technická, auto prošlo zcela bez problémů, u toho jsem zaplatil ještě REGO, což je registrace auta.

Na zítřek hlásí předpověd jasno, z města Greymouth už po technické moje auto frčelo směr jih k ledovcům, kempuji kousek od prvního z nich, zítra to tam omrknu, s autem jsem dnes najel asi dvěstěpadesát kilometrů.

Franc Josef Glacier, Fox Glacier 04.04.2013

Z kempu patnáct kilometrů vzdáleného od prvního z ledovců jsem ráno odjel jako první, alespon se mě ohřálo trochu auto, na parkovišti u ledovce to zase jistilo kafe a vločky, k ledovci vedla stezka údolím vytvarovaném ledovcem, byla slušná kosa, ale procházka mě brzy v kombinaci se slunkem zahřála, tohle místo navštěvuje hodně lidí a dojem z místa mě silně narušovaly helikoptéry kroužící  s turisty od rána kolem ledovce, jinak pěkné místo, nechtěl jsem se tam moc zdržovat, protože dnes je super počasí, jak dělané na pozorování ledovce a okolí, což hodně lidí využilo.

Po tomto ranním zahřívací začátku mě lákalo jezírko Lake Matheson, je kolem něho okružní stezka z výhledy na hory, které se zrcadlí v jezírku, moc příjemná procházka.

Ledovec Fox Glacier je od jezírka jenom kousek cesty autem, tam už tolik turistů nebylo, stezky s vyhlídkou na ledovec vedla skrz prales, musela se přejít jedna říčka, ale jinak odpočinková trasa, výhled na konci stál za to.

Další kemp, v kterém chci strávit noc je u moře, pláž je tady oblázková se spoustou naplavených kmenů a dřeva, vlny tady jsou velké, hodinové procházce po pláži nešlo odolat, tohle západní pobřeží je takové surové, drsné, moc se mě zamlouvá, ale když prší, nebo tady je zima, musí to být ještě drsnější než drsné, západ slunka do moře měl svoje kouzlo, směrem do vnitrozemí bylo vidět horské pohoří nasvícené zapadajícím slunkem, super…

 

Zde je odkaz na fotky adam591.rajce.idnes.cz/Arthur_s_Pass-Greymouth-Franc_J._Glacier-Fox_Glacier_03-04.04.2013